top of page
Team mon ÉTOILE

Elma Sirkesinin Antimikrobiyal ve Anti-Fungal Aktivitesi


Son yıllarda, mikrobiyal dirençle mücadele etmek için çeşitli kaynaklardan yeni anti-mikrobiyal ajanların araştırılmasına ve geliştirilmesine olan ilgi artmaktadır. Elma sirkesi olarak da bilinen elma şarabı veya elma şırasından yapılan, soluk renkte ve orta kehribar rengine sahip bir sirke türüdür. Pastörize edilmemiş veya organik elma sirkeleri vardır. Çeşitli tıbbi özelliklerinden dolayı binlerce yıldır tıbbi amaçla kullanılmaktadır. Elma sirkesinin anti-mikrobiyal aktivitesi kabul edilmiş ancak araştırılmamıştır. Ticari anti-mikrobiyal ajanlara alternatif olarak kullanılabilir.

Bu yazımızda; çok az araştırmanın mevcut olduğu verileri oluşturmak için çeşitli bakteri ve mantarlara karşı Elma Sirkesi seyreltmelerinin anti-bakteriyel ve anti-fungal aktivitelerini sizlere anlatacağız.



Bilinen en eski sirke kullanımı 10.000 yıldan daha önceye dayanmaktadır. Tarif edilen sirkenin fonksiyonel terapötik özellikleri arasında anti-bakteriyel aktivite, kan basıncının düşürülmesi, antioksidan aktivite, diyabetin etkilerinde azalma, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve egzersiz sonrası artan canlılık yer alır. Sirke, onu bir dizi uygulama için faydalı kılan anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. Sirke, tırnak mantarı, baş biti, siğil ve kulak enfeksiyonlarını temizlemek ve tedavi etmek için kullanılmıştır. Tüketiciler tipik olarak gıdalardaki gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların büyümesini engellemek için doğal koruyucu yöntemleri tercih ederler. Sirke içindeki organik asitler ve esas olarak asetik asit, mikroorganizmaların hücre zarlarına geçerek bakteriyel hücre ölümüne yol açar. Bakteri türleri, sıcaklık, pH, asit konsantrasyonu ve iyonik kuvvet, organik asitlerin anti-mikrobiyal aktivitesini etkiler. Doğal ürünler arasında asetik asit olarak da bilinen sirke, sterilize edici özellikler içerir. Sirke, başta şarap olmak üzere alkollü bir içeceğin fermantasyonundan elde edilen asidik bir sıvıdır.


Mikroorganizmalar

Elma Sirkesi ayrıca C. Albicans ve A. Niger mantar türlerine karşı da etkilidir. Mikrobiyal analiz; elma sirkesinin anti-mikrobiyal ve anti-fungal aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Asetik asit, sirkedeki baskın tat bileşiğidir ve yiyeceklerin korunması için asitleştirmeye yönelik doğrudan gıda katkı maddesi olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Sirkenin toplam asitliği, sirkedeki ana organik asit olan asetik asit olarak ifade edilir. Asetik asit, bir monokarboksilik asittir. Keskin bir kokusu ve tadı vardır. Genel amaçlı ve çeşitli kullanımlar için genellikle güvenli (GRAS) olarak kabul edilir. Asetik asit bakteri hücre duvarından pasif olarak yayılırlar ve anyonlara ve protonlara ayrışan nötr pH ile içselleşirler. Protonların salınması ise, iç pH'ın azalmasına neden olur ve bu da bakteriler üzerinde bastırma etkisi uygular.

Elma Sirkesi doğal enzimler açısından zengin olduğu için genital bölgeye uygulandığında vücuttaki kandidayı (mantar) yok etmeye yardımcı olabilir.

Candida (mantar), zayıf hafıza, yorgunluk, baş ağrıları, depresyon, şeker istekleri ve maya enfeksiyonları dahil olmak üzere birçok farklı sağlık sorunları yaratır. Doğal olarak oluşan bir maya olsa da, vücut çok fazla işlenmiş gıda veya çok fazla şeker almaktan dolayı asidik hale gelirse veya antibiyotik ilaç kullanımından iyi bakteriler genital bölgede öldürülürse eğer, Candida (mantar) çoğalımı hızla kontrolden çıkabilir.

Elma Sirkesi, vajinadaki sağlıklı bakteriler için bir prebiyotik görevi görür ve esasen Candida (mantar) gibi zararlı bakterileri ortadan kaldırıp iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olur.



Elma sirkesi nispeten ucuzdur ve toksik değildir. Mikroorganizmaları öldürmedeki yüksek seviyeli asetik asit kapasitesi, belki de bir intim bölge yıkama jeli, intim bölge anti-bakteriyel sprey, anti-bakteriyel vajinal duş ve fitiller olarak kullanılabilen geniş ölçüde etkili bir bakterisit ve fungisit olarak düşünülmelidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page